Week van de FairTrade

Eerlijk en biologisch eten was nog nooit zo belangrijk voor ons. Er zijn steeds meer merken die deze twee kernwaarden nastreven. Zij  produceren producten waarbij de arbeiders in de ontwikkelingslanden een betere plek in de handelsketen krijgen. Op deze manier verdienen ze genoeg geld om van te leven en om te investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is naast een wereldwijde beweging ook een keurmerk. Het bekendste Fairtrade merk is tegelijkertijd ook een Fairtrade keurmerk: Max Havelaar. 

De stichting Max Havelaar werd opgericht in 1988 door Frans van der Hoff en Nico Roozen. Dit deden zij doordat de koffieboeren in Mexico hun een dringende oproep deden. De Mexicaanse koffieboeren vonden alle hulp die ze kregen heel erg fijn maar een eerlijke koffieprijs zou nog beter zijn. Op deze manier zouden ze zelfstandig verder kunnen zonder steeds hun hand op te moeten houden. De stichting is vernoemt naar Max Havelaar, de hoofdpersoon uit het boek Multatuli. Hierin worden de oneerlijkheden besproken die in de koffieteelt plaatsvinden en is het Max Havelaar die opkomt voor de lokale bevolking.

Van 2 t/m 10 mei is het de week van de Fairtrade en op 9 mei is het World Fair Trade Day. Later dit jaar zal er nog een Fairtrade week plaatsvinden, deze is van 24  oktober t/m 1 november. Tijdens deze weken worden mensen nog extra gestimuleerd  twee keer na te denken in de supermarkt. Eerlijk handel door supermarkten, Wereldwinkels, zelfstandigen, gemeenten en organisaties komen deze weken veel onder de aandacht.  


HSG Nederland B.V.
De Run 4401, 5503 LS, Veldhoven

KvK: 17119223
BTW: NL8153.11.989.B01